Du er her: 
tirsdag01okt2019

Formiddagsmøde, Ødum Præstegård

tirsdag01okt2019 kl. 10:00 - 12:00

FOREDRAG OM ”DE KELLERSKE ANSTALTERS HISTORIE” V. HISTORIKER POUL DUEDAHL

Foredraget bygger på Poul Duedahls anmelderroste bog ”Billeder fra en anden verden – De Kellerske Anstalters historie”, der udkom i juli 2019.

De Kellerske Anstalter var i mange år navnet på Danmarks største institution for udviklingshæmmede. Eller åndssvage som de blev kaldt. Institutionen kom til verden i 1865 i en baggård i det indre København, men fik hurtigt vokseværk, og inden århundredet var omme, var stenbroen byttet ud med et omfattende anstaltskompleks i Brejning mellem Vejle og Fredericia. De paladsagtige bygninger blev i årenes løb et hjem for mere end 13.000 patienter, og Danmark et foregangsland, når det gjaldt systematisk  indsamling, overvågning og sterilisation af åndssvage.

De Kellerske Anstalter var, med sine isolerede filialer på Livø og Sprogø, den institution som politikere og læger gerne holdt frem som forbillede for resten af Europa. Et bevis på hvor humant Danmark var. Men institutionen skabte ikke kun forbedrede forhold for nogle af landets  svageste borgere. Den var også var udtryk for et samfundsmæssigt fravalg og med til at gøre et stadigt bredere spektrum af mennesker til  afvigere. I sine velmagtsdage rummede anstalten mennesker, som man i dag ikke ville drømme om at institutionalisere.

I 1990 blev institutionen nedlagt. Det siges, at graden af et lands ”civiliserthed” kan måles på, hvordan det behandler sine afvigere. Hvis det er sandt, så er historien om De Kellerske Anstalter et stykke enestående danmarkshistorie. Poul Duedahl er professor i historie ved Aalborg Universitet, og har også skrevet flere historiske bøger, bl.a. Forbrydelsens ansigt og Ondskabens øjne. Begge bøger er kåret som Årets Historiske Bog i Danmark hhv. 2013 og 2016.

Vi begynder kl. 10.00 med kaffe og boller. Kl. 10.30 begynder foredraget. Kaffen koster 20 kr. og alle er velkomne!